1. Kaikkia tietysti puhuttaa tuo ainainen teiden suolaus. Itse löysin sellaiset lukemat, että Saksassa suolataan teitä huomattavasti Suomea enemmän per tiekilometri. Kuitenkin yleinen mielipide on, että saksalaisissa on kori ja alusta paremmassa kunnossa ja ruosteettomampia. Onko siis niin, että tuohon tilastoon lasketaan kokonaismäärä suolasta, mutta tiet vain yhden kaistan osalta kilometreiksi, eli saksalaiset useampikaistaiset tiet vääristävät tulosta? No joka tapauksessa tuo suolausaikahan taitaa kuitenkin olla täkäläistä lyhyempi, ja ilmeisesti autoista myös pidetään huolta (suolan pois peseminen), kuulemma varsinkin saksalaismerkeistä. Tietysti ruostesuojaukset ja massaukset yms? Ei mitään käsitystä, millä tasolla nuo ovat vakiona Suomi-autoissa olleet 2000-luvulla, mutta onko eroja saksalaisiin?
2. Onko korin, verhoilujen ja lasien välillä materiaalieroja esim. äänen- tai lämmöneristyksen suhteen? Onko puhallinmoottori yhtä tehokas? Termostaatissa erilaiset asteluvut?
3. Yleisesti aika harvoin on näköjään roiskeläppiä autoissa. Onko kaikki Saksan tiet päällystetty pienintäkin polkua myöden? Tietysti "talviaikaankaan" tiestä ei varmaan irtoa mahdottomia kun ei ole nastarenkaita. Tosin sitähän ei täkäläinen kitkoilla ajava osaa edes kuvitella, koska täällä roiskeläpät ovat aivan välttämättömät, mutta onko saksalaisissa silti helmojen maalit kunnossa? Nyt juurihan tuli joku lakimuutos, joka sai saksalaiset ostamaan aktiivisesti kitkoja, mutta aika paljon taitaa olla kuitenkin myynnissä vain yhdellä rengassarjalla autoja?
4. Muut talvivarusteet nyt on tietysti helppo todeta, että onko niitä, penkinlämppärit, lisälämppärit yms. Persgrillit ovat kuulemma Saksassa melko harvinainen varuste. Mitä nyt T4:sia selannut, niin sen sijaan sumuvalot löytyvät melkein joka autosta, käsittämätöntä sekin.
5. Sitten on tietysti moottoriosasto, joka rasittuu paljon enemmän noista vapaiden nopeuksien moottoriteistä. Ainakin painavasta dieselautosta voi olettaa turbon laukeavan aiemmin kuin suomalaisesta? Toisaalta, miksi saksalaisissa on usein vähemmän kilometreja? Onko etäisyydet kuitenkin (työmatkat yms.) niin lyhyitä (kenties liian lyhyitä, "kylmäkäynnistykset", starttimoottorit), ettei kilometrejä kerry. Varmaankin myös ruuhkia on ihan riittävästi, joten kytkinkin on kovilla. Ilmeisesti pitäisi tietää, missä päin auto on aiemmin ollut, joku edellisten välimuoto olisi kai paras?
Nuo nyt tuli ensimmäisinä mieleen. Numerointi ei tarkoita sitä, että jos joku oleellinen seikka puuttuu, ettei siitä saisi kertoa.
